Kamal Dahy. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst

Friande domar i Egypten upprör

Protesterna fortsätter idag i Egypten mot att Hosni Mubaraks båda söner och sex höga polisbefäl frikändes igår, när livstidsdomen mot honom föll. De friande domarna är stor skandal säger Kamal Dahy från Uddevalla, som följer utvecklingen i sitt forna hemland.

Igår kväll protesterade omkring 20 000 människor i Kairo och inatt stormade ungdomar presidentkandidaten Ahmed Shafiqs högkvarter. Shafiq var Mubaraks siste premiärminister.

Också utomlands är egyptier besvikna över domen. I Uddevalla finns Kamal Dahy, som säger till P4 Väst att det är skandal att de som såg till att demonstranter dödades är frisläppta.

– Jag ser en pjäs, en teater gjord av militärrådet för under ett och ett halvt år efter revolutionen har vi samma regim kvar, säger Kamal Dahy.

Den gamla regimen styr fortfarande allt i Egypten, inklusive näringslivet, menar Kamal Dahy. Han tycker att protesterna och stormningen av Shafiqs högkvarter är följdriktiga, för folket har till och med fått det sämre efter revolutionen.

– Folk har ingen gas för att laga sin mat, det är köer på bensinstationerna och brist på mat. Plus otryggheten och osäkerheten.

Presidentvalet och den så kallade demokratin är bara stor teater, upprepar Kamal Dahy och tillägger att nu förstår folk vad det handlar om,

– Du såg själv hur de reagerade igår!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista