Arbetet med att förbättra vattnet i fjordarna har givit resultat. Foto: Hans Montgomery/Scanpix
Väst

Projektet som ger mer fisk i Bohusläns vatten

Efter bara drygt tre år med projektet åtta fjordar finns det mer fisk i vattnen söder och väster om Uddevalla.

– Jag blir riktigt lycklig när jag ser sådant här, säger Niklas Åberg när han lyfter på en sten i bäcken och ett gäng småöringar sticker iväg och gömmer sig på nya ställen.

– Det visar ju att om man utför miljövården på rätt sätt så kan man lyckas med mycket.

Han leder arbetet med att göra fjordarna friskare, och i bäcken där han står har flera hinder för laxöringen byggts bort. Nu finns det mycket mer öring än tidigare.

Samma arbete har lagts ner på många fler bäckar i de fem kommuner, Uddevalla, Orust, Tjörn, Stenungsund och Kungälv som gått samman om projektet 8 fjordar.

Samtidigt har många kustområden fredats från fiske med fasta redskap och i ett par områden där det finns lekplatser för torsk får man inte fiska alls. Förhoppningen är att också torskarna ska bli många fler.

– Det var förut den dominerande stora rovfisken som höll efter småfiskar och såg till att det var balans i ekosystemet. Som det är nu så äter småfiskarna upp för mycket av de små kräftdjuren som normalt skulle äta upp de fintrådiga algerna som samlas i vikar och gör att det blir geggigt och kleggigt, säger Niklas Åberg.

Lite av katten på råttan och råttan på repet alltså, och när ekosystemet i fjordarna inte fungerar så är det också svårt att se en tydlig effekt av alla miljoner som lagts ner på effektiva reningsverk.

– Det finns inte någon enkel universallösning där vi till exempel plockar bort all näring från några reningsverk och så är det klart, utan man måste ta ett helhetsgrepp och jobba långsiktigt, säger Niklas Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista