Foto: Scanpix.
Saabs konkurs

Hälften fått jobb efter Saab-krisen

Över hälften av alla som blev arbetslösa i Saabkrisens spår har nu fått ett nytt jobb, visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen.

– Det finns en positiv utveckling. Det är klart att det är många som fortfarande saknar arbete och det är ju illa för varje enskild individ. Men vi tycker ändå det ser ut att vara en bra trend – det är många som får arbete och sommaren kommer väl göra att ännu fler får det, säger Niklas Pettersson som är chef på Arbetsförmedlingen Trestad industri.

Sedan produktionen på Saab Automobile stannade i april i fjol har ungefär 3 500 personer fått lämna sina jobb, både från det konkursdrabbade bilföretaget och från underleverantörerna. Av dessa har nu 1 800 personer fått någon form utav nytt jobb, alltså drygt hälften.

Tittar man närmare på enbart de tidigare Saab-anställda så går det över förväntan, enligt de inblandade parterna.

Efter en seg start har det nu börjat lossna för de kollektivanställda, där allt fler får jobb. Sammanlagt har drygt 40 procent av de 1 400 arbetslösa fått nytt arbete.

Bara under maj fick 165 av de som var anslutna till Metalls a-kassa ett jobb.

– Jag skulle vilja säga att det ser väldigt ljust ut. Mycket har hänt bara de två senaste månaderna. Närmare 600 personer är ute i nytt jobb eller har startat eget och ett fyrtiotal har gått vidare till studier, säger Carina Persson som är projektledare på omställningsföretaget Startkraft.

För tjänstemännen är det nu 849 av 1 443 som har fått nytt jobb, alltså runt 60 procent.

– Men det är fortfarande bra sug efter folk från Saab, helt klart, och yrkesetablerade tjänstemän har fortfarande en ganska hyfsad arbetsmarknad, säger Jonas Björkman som är regionchef på Trygghetsrådet.

Fortfarande är cirka 800 Metallarbetare och 600 tjänstemän från Saab utan jobb efter konkursen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista