Lilla Edet

Miljön bra efter kartongfabriken

Inlands Kartongbruk lämnar Lilla Edet med rent miljösamvete. Miljöundersökningen på Inlandsön efter nedläggningen är klar och slutrapporten ska lämnas till länsstyrelsen.

18 april tillverkades den sista pappersrullen på Inlands pappersbruk i Lilla Edet. Bruket upphörde efter 100 år på ön i Göta Älv och på uppdrag av länsstyrelsen togs prover på jord, grundvatten och byggmaterial för att se om miljöfarliga rester finns kvar efter fabriken.

Resultatet visar att man klarar alla gränsvärden. Platschefen Åke Andersröd är själv överraskad över att resultatet är så bra:

– Vi har hela tiden vetat att Knauf varit en ansvarsfull ägare, men sett till att det bedrivits industriverksamhet på ön i över hundra år är resultaten överraskande positiva, säger Åke Andersröd i ett pressmeddelande.

I det stora hela visar analyserna att föroreningssituationen på Inland idag, med undantag för ett tidigare känt oljespill vid panncentralens cistern och ett oljeskadat byggmaterial vid pappersmaskinerna, ligger väl inom acceptabla gränser för industrimark.
Slutrapporten ska levereras till länsstyrelsen i mitten av juni.

Nu ska företaget ta fram en avvecklingsplan tillsammans med länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".