Vänersborg

Skolornas öde avgörs idag

En av Vänersborgs kommuns hetaste frågor avgörs i kommunstyrelsen idag. Det handlar om hur skolan ska se ut i framtiden och politikerna är inte eniga.

Det förslag som politikerna i kommunstyrelsen kommer att få ta ställning till idag skiljer sig en hel del från det tjänstemannaförslag som presenterades i vintras.

Då skulle alla mindre skolor i Vänersborgs kommun bort och eleverna bussas till de större.

Elevkullarna blir allt mindre och pengar kunde sparas eftersom färre lokaler kostar mindre att underhålla och rusta upp.

Och det lockades med högre kvalitet på undervisningen eftersom det skulle bli möjligt att anställa fler lärare.

Men framför allt de Vänersborgare som hade barn i de nedläggningshotade skolorna lockades inte av idén och och skolpolitikerna kunde inte ena sig.

Och i det förslag som kommer upp på bordet idag återstår bara nedläggning av skolan i Sundals Ryr, där det inte bedrivs någon verksamhet idag.

Den andra skolan som står tom, Väne-Ryrs skola, ska däremot enligt förslaget utredas om den kan öppna igen.

Men den minoritet som styr Vänersborg: Moderater, Folkpartister och Kristdemokrater är inte med på vagnen, utan röstade emot i Barn-och Ungdomsnämnden.

För det behövs en förstärkning av skolbudgeten på uppåt 35 miljoner per år och det ska det beredas plats för i den budget som de styrande arbetat fram.

Ett nederlag väntas för de styrande i en central fråga som kanske också kan få politiska konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".