Kustbevakningens nya fartyg beskådas när det lämnar hamnen i Tyskland. Foto: Kustbevakningen.
Lysekil

Kustbevakningens nya fartyg snart på plats

1:21 min

Kustbevakningen har beställt fyra nya fartyg för att ersätta den åldrande nuvarande flottan. I eftermiddag lägger det första av fartygen an vid Grötökajen i Lysekil.

De andra tre anländer till respektive destinationer senare i sommar/höst.

Kostnaden blev 89 miljoner euro för de fyra nya kombinationsfartygen. Den benämningen innebär att de har kapacitet att tjänstgöra som både miljöskydds- och övervakningsfartyg. Jan-bertil Siljevall, chef på Kustbevakningens station i Lysekil, säger:

– Båten kommer hit till Lysekil och vi möter upp med våra nuvarande enheter, miljöskyddsenheter, ute vid Islandsberg. Och vi räknar med att klockan 15 i eftermiddag kommer hon förtöja här vid Grötökajen, som första hamn i Sverige, den så kallade jungfruturen.

Fartyget ska ersätta de äldre skeppen i Kustbevakningens flotta och man räknar med en livslängd på i alla fall 30 år. Men innan man börjar utnyttja fartygets kapacitet behöver man lära sig hantera det.

– Det är ju så att, när man får en sån här båt, det är ju ingen bil som man hämtar, så att säga, utan den är färdig för leverans, nu ska vi köra in alla system, vi ska lära oss att hantera den här båten. Det är ju mycket teknik som ska fungera och att vi ska kunna det då va, säger Jan-Bertil Siljevall, chef på Kustbevakningens station i Lysekil.

De andra tre fartygen kommer placeras i Kalmar, Djurö och Härnösand.

Carl Tholin
nyheter.vast@sverigesradio.se
0522-670025

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista