Linda Gjerdrum, vd för Skärgårdsbåtarna i Uddevalla. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst.
Bohuslän

Bohuslän satsar på att förlänga säsongen

1:34 min

Bohuslän får nu pengar av regeringen för att satsa mer på utländska turister. Och en del av satsningen är att förlänga turistsäsongen.

Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård, Vimmerby och Åre är fem pilotdestinationer, som Tillväxtverket utsett och som får dela på 60 miljoner under tre år, för att bli ännu mer spännande att besöka för utländska gäster.

Att förlänga säsongen är det viktigaste, tyckerVD-n för Skärgårdsbåtarna i Uddevalla Linda Gjerdrum.

– Det finns ju oerhört mycket spännande att upptäcka när det inte är sommar, för Bohuslän är inte bara salta bad och krabbfiske.

– Det är fantastiks exotiskt att komma ut på en isig klippa på hösten då det stormar och stänker från havet, säger Linda Gjerdrum.

Just det exotiska och unika i Bohusläns natur är nog det som gjort att Bohuslän stod sig i konkurrensen av 40 ansökningar om att få extrapengar för att locka utländska turister.

Men inte bara det, säger VD-n för Västsvenska turistrådet Gunilla Mitchell, utan också den lust och det engagemang som finns här för att samarbeta inom turistnäringen.

– Vi har visat på den möjligheten och det är därför vi får vara en utvecklingsregion, säger hon.

Gunilla Mitchell påtalar också den potential som finns att locka utländska gäster till Bohuslän, för hit finns direktflyg till både Göteborg och Rygge från många länder.

Marknadsföringen pågår utomlands och samarbetet mellan olika aktörer inom turismen är upparbetat.

Det är centralt, menar Tillväxtverket, som utsett Bohuslän till pilotdestination. Men Linda Gjerdrum på Skärgårdsbåtarna i Uddevalla hoppas nu på mer samarbete.

– Jag hade gärna sett ett ökat samarbete med de andra bohuslänska kommunerna när det gäller att köra reguljär trafik, så att man kan bygga paket att sälja till den utländska marknaden.

– Ökat samarbete i hela Bohuslän för en ökad skärgårdstrafik, säger Linda Gjerdrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista