1 av 2
Anders Hedström tog den här bilden av Venuspassagen i Mo utanför Åmål. Foto: Anders Hedström
2 av 2
Himlen visade upp sig från sin mest dramatiska sida i Mo. Foto: Anders Hedström
Morgonstjärna

Anders fångade Venuspassagen med kameran

Venus som ofta kallas både morgon- och aftonstjärnan passerade solen mellan kl 04.22 och 06.54 på nationaldagsmorgonen. Amatörfotografen Anders Hedberg från Mo, norr om Åmål, fångade händelsen i ett par dramatiska bilder.

Anders Hedberg hade inte hört talas om Venuspassagen tills en kompis tipsade honom om den. Han läste lite om fenomenet på internet, lånade ett stativ av sin morfar och använde ett solskydd för hundar för att fånga den smått unika händelsen. Men till en början var han inte så imponerad.

– Det kändes inte så speciellt när jag såg det, men när jag kom hem och zoomade in på datorn såg jag venuspassagen tydligt, då fick jag en kick, säger han.

Denna händelse inträffar bara ett par gånger per århundrande så missade du passagen får du vänta hela 105 år till nästa gång.

Venus kallas ibland för jordens systerplanet, men är långt ifrån beboelig. Atmosfären består av koldioxid och där finns tjocka moln med svavelsyra. Venus yta är 482 grader varmt. På grund av ljusstyrkan är Venus den första himlakropp som syns på kvällen och den sista som försvinner på morgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista