Foto: Scanpix
Sjukvård

Hyrläkarna kostade 339 miljoner

Sjukhusens utgifter sköt i höjden förra året när allt fler läkare hyrdes in genom bemanningsföretag. Hyrläkarna kostade 339 miljoner kronor, en öknning med 35 procent jämfört med 2010.

– Jag tycker det är olyckligt att vi hamnat i en situation där vi har så höga kostnader för bemanningsläkare, säger Sören Kviberg (V), ordförande i personalutskottet i Västra Götalandsregionen.

Han menar att om NU-sjukvården haft egen personal hade budgetutgiften inte blivit lika stor, och att för stort inslag av hyrläkare kan slå sönder delar av organisationen.

Under förra året ökade sjukhusen sina kostnader med 35 procent genom att köpa in läkartjänster hos bemanningsföretag. Den främsta orsaken till ökningen är att sjukhusen vill minska köerna så att fler människor får vård, och för att göra detta har sjukhusen varit tvungna att hyra in personal eftersom dom inte kunnat täcka behoven själva.

Regionen har eftersträvat att klara kömiljarden som innebär att regionen får pengar av regeringen om dom klarar av ge patienterna vård i rätt tid.

Karin Odhnoff är personaldirektör i regionen och hon tror på utbildning för att minska antalet hyrläkare.

– Vi utbildar hela tiden specialistläkare inom regionen för att hoppas täcka framtida behov. Men det är en långt utbildningstid och sen har vi ingen garanti på att läkare blir kvar på ett ställe.

Maria Loewen
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".