Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Saabs konkurs

Riksgälden redo att ta över Parts

I dag gjorde Riksgälden klart att de tar över Saab Parts om inte Parts ingår i försäljningen av Saabs konkursbo. Samtidigt öppnar Riksgäldsdirektören Bo Lundgren för en annan väg.

– Vi arbetar utifrån två scenarier, säger Bo Lundgren, Riksgäldsdirektör.

– Det ena är att konkursboet säljs som en helhet och då ingår Parts och Riksgälden får tillbaka sina pengar. Om det inte blir en helhetsförsäljning tar Riksgälden över Parts, säger Lundgren.

Det har varit mycket diskussion i media kring Saabs vara eller icke vara. Enligt säkra uppgifter till P4 Väst blir elbilskonsortiet NEVS som köper Saab. Men det är inget Bo Lundgren vill kommentera.

– Det har varit mycket information i media om att konkursförvaltarna har börjat närma sig ett avslut, men vi kommer inte att kommentera någonting om hur det går med affären, sa Lundgren.

Fortfarande räknar Lundgren med att staten får tillbaka de pengar som satsats i Saabaffären. Riksgälden har löst lån i Europeiska investeringsbanken (EIB) för 2,2 miljarder kronor.

-Vi räknar med att få tillbaka de pengarna, sade Lundgren.

Men trots att Riksgälden går ut tydligt och kommenterar sin ståndpunkt menar Bo Lundgren att han inte har någon information kring affären just nu.

– Det bästa ur vår synpunkt är fortfarande en helhetslösning, menar Bo Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista