Mellerud

Skarp kritik mot Mellerudsskolor

Samtidigt som vi kan rapportera om en lärares allvarliga kränkningar mot elever på en skola så kommer nu en granskningsrapport från Skolinspektionen som pekar på flera allvarliga brister.

– Vad både huvudmannen i Melleruds kommun och vi är bekymrade över är elevernas måluppfyllelse, att eleverna borde nå bättre resultat, säger Ulla-Britt Norin på Skolinspektionen.

Skolinspektionen skriver också att kommunen saknar en analys av, och åtgärder för, ökad måluppfyllelse i samtliga ämnen i årskurs fem och nio.

Kommunen får bakläxa för att det inte bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever.

På Rådaskolan tar inte rektorn tillräckligt ansvar och verkar inte för att utbildningen utvecklas.

Enligt Skolinspektionen klarar bara drygt hälften av eleverna i nian målen i alla ämnen medan riksgenomsnittet är 77 procent.

Rune Stenen är ansvarig politiker då han är ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden. Och han gör samma analys som Skolinspektionen om vad som är den mest akuta frågan.

– Det är elevernas resultat, säger Rune Stenén.

Hur ska ni komma till rätta med det?

– Jobba hårdare. Vi är ju i en förändringsfas i och med att vi ska anställa både ny förvaltningschef och rektor på Rådaskolan.

Hur kommer det sig att det är så låga resultat i Mellerud?

– Jadu, om jag kunde svara på den frågan rakt ut hade jag varit glad. Det finns väl ett flertal bidragande orsaker.

Som?

– Det är svårt för mig att analysera, det är bättre att de som är i verksamheten gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista