Munkedal

Skatten höjs i Munkedal

1:20 min

Höjd skatt i Munkedals kommun nästa år. De styrande partierna, Socialdemokraterna och Centerpartiet, ser ingen annan lösning på de ekonomiska problemen.

Med pengarna hoppas man kunna bevara befintlig verksamhet, utveckla annan, och göra punktinsatser där det behövs.

Munkedalspaketet kallar de det och innebär 50 öre mer i skatt. Pengarna ska gå till kommunens kärnverksamhet och betyder att det inte blir några nedskärningar i vård, skola och omsorg nästa år. Vidare ska man köpa skoldatorer, arbetskläder till vårdpersonal och på sikt även öka bemanningen inom skolan och vården.

– Vi ska ha en bibehållen lärartäthet och ambitionen är att den på sikt ska kunna ökas också, säger Christer Nilsson (C), ordförande i Munkedals kommunfullmäktige.

Tjänar man 20 000 kronor i månaden innebär Munkedalspaketet att man betalar 100 kronor mer i skatt. Och de tidigare skattelättnaderna för privatpersoner gör att den höjda skatten inte blir så kännbar, tror Nilsson.

– Det handlar ju alltid om prioriteringar för den enskilde. Nu ska vi komma ihåg att den som har förvärvsarbete har fått ganska kraftiga skattelättnader. Sedan kan man gå till banken och förhandla om sin ränta. Det kan vara lätt att hämta igen den hundralappen, säger han.

Carl Tholin
nyheter.vast@sverigesradio.se
0522-670025

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista