Sälar. Foto:SVT Bild
Natur och miljö

Sälrekord i Kattegatt

Sälarna har återhämtat sig efter säldöden
1:48 min

Tio år efter säldöden som slog ut en stor del av sälstammen på Västkusten är sälarna fler än någonsin tidigare i Kattegatt - men inte i Skagerak.

Sommaren 2002 slog ett virus ut tre av fem sälar i Skagerak, i Kattegatt dog var tredje säl.

Men nu finns det mer säl i Kattegatt än det var innan säldöden, men inte i Skagerak.

Tero Härkönen, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet, förklarar varför det är en sådan skillnad:

– De rör sig mycket lite, speciellt honorna återvänder ofta till den plats där de föddes för att föda sina ungar och därför kan vi ha ganska olika utveckling av sälbeståndet i Skagerak och Kattegatt, säger Tero Härkönen.

Sälarna stannar alltså i sitt hemmaområde och flyttar inte ens när det är brist på föda.

Tero Härkönen har märkt att sälarna i Skagerak blivit 10 centimeter mindre under de senaste tjugo åren och dessutom föder de ungar senare och dödligheten är större.

Orsak - mindre tillgång på fisk eftersom sälen jagar på botten och kan bara dyka ner till högst 20 meter

I Kattegatt kommer sälarna troligen att bli ännu fler innan det planar ut tror Tero Härkönen medan kulmen är nådd i Skagerak.

– Dessa grunda områden är ganska begränsade i Skagerak medan genomsnittsdjupet i Kattegatt är 20 meter, sger Tero Härkönen.

Men det kan drastiskt ändra sig om det blir en ny epidemi. Idag saknar flertalet immunitet mot en fatal virusattack.

- Det är mycket möjligt att det blir en ny epidemi men det krävs då att smittoämnet förs in utifrån. Vi misstänker att det är gråsälen som bär det här viruset eftersom de kan vara smittade utan att bli sjuka själva, säger Tero Härkönen sälforskare på Naturhistoriska Museet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".