Peter Bäckström indentent på Saabs bilmuseum. Foto: Victor Jensen Sveriges Radio P4 Väst

65-årsjubileum för Saab

6:37 min

I dagarna är det 65 år sedan den första prototypen av en Saab presenterades för pressen. Det skedde den 10 juni 1947 i Linköping. Men det är inget riktigt jubileumsdatum för de mest inbitna Saabfantasterna.

– Det intressanta är, för den som kan Saabs historia, att 1975 hade vi 25-års jubileum för Saab som biltillverkare. Men 1987 hade vi helt plöstligt 40 års-jubileum, säger Peter Bäckström som är indentent på Saabs bilmuseum.

– Den som räknar här snabbt kommer fram till att något inte stämmer. Faktum var att 1987 skrev Saabs koncernledning om historien lite grann för Saabs personbilstillverkning.

Anledningen var att Saab hade 50 års-fest för flygplanstillverkningen och då också ville ha ett jämt årtal för biltillverkningen.

Man tittade då på vad de fanns för datum som skulle kunna användas som jubileumstidpunkt. Ledningen bestämde sig för att kunde använda den pressvisning som hölls i Saabs personalmatsal i Linköping den 10 juni 1947 där man presenterade att Saab skulle börja tillverka bilar.

– Man ville ha 50 år i luften och 40 år på backen. Men den första bilen som lämnade linan och gick till kund det var i januari 1950. Jag själv som lite fundamentalist tycker väl att det senare datumet är det korrekta, säger Bäckström.

I en glasmonter står den svarta Ur-Saaben med sina runda former. Trots att den nu är bilsamlingens drottning stod bilen inte i centrum den där junidagen för 65 år sedan.

– När man visade projektet att Saab skulle bli biltillverkare hade man en annan prototyp som kom efter den och Ur-Saaben stod lite vid sidan om.

Trots att Ur-Saaben inte stod i centrum den dagen är det ändå den alla förknippar med starten för Saab, vad tror du det beror på?

– Den är bara gjord i ett exemplar och är extremt formgiven. Den har ett väldigt symbolvärde eftersom de inte liknar något annat och är fullständigt unik, menar Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista