Knubbsäl Foto: Claus GertsenScanpix

Säl hotar torskbestånd

1:30 min

Aldrig har det funnit så mycket säl i Kattegatt och i fjordarna ända upp mot Uddevalla. Nu finns farhågor att sälen går hårt åt det torskbestånd som finns i området och som projektet 8 fjordar inriktat sig på att öka.

– När jag växte upp så var det en sensation om man såg en! Idag kan du åka ut till vissa klippor och hitta 30, 40 ibland uppåt 50 på vissa skär också säger

Niklas Åberg som leder projektet 8 fjordar och somg är bekymrad över att sälen ska rubba den ordning som man försöker återställa genom att gynna de stora rovfiskarna.

I området är det förbjudet att fiska med fasta redskap och i torskens lekområden får man inte fiska alls.

Nu oroar sig Niklas Åberg över att den stora sälstammen tillsammans med skarvarna ska tillintetgöra det arbetet.

Men torsk är inte en så betydelsefull föda för sälarna säger sälforskaren Tero Härkönen som fått en mycket god bild över sälens kost genom att samla in sälars avföring och titta på de otoliter han då hittat .

Otoliter ser ut som små stenar och finns i fiskens balansorgan och ser helt olika ut för varje fiskart.

– Sälarna äter en stor mängd olika arter, 32 arter har jag sett i deras föda. De kan också byta huvudföda, till exempel under våren så äter de mycket stora mängder tobis, under sommaren kan det komma in glyskolja, vittlinglyra och lerskädda säger Tero Härkönen.

Däremot kan vissa sälar specialisera sig på att vittja fasta redskap som nät och ryssjor och då ställa till stor skada.

Tidigare var framför allt ålryssjorna som sälen förstörde men nu är ålfisket förbjudet och sälen jagar inte efter hummer eller musslor.

Men för det kommersiella fisket efter torsk utgör sälarna inget hot menar Tero Härkönen.

– Även om man sköt bort alla sälar så skulle det inte påverka landningen av torsk, säger Tero Härkönen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista