Håkan Skött, för detta klubbordförande på IF Metall. Foto Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Trollhättan

Saabklubben kritisk mot Arbetsförmedlingen

2:02 min

Arbetsförmedlingen har bara förmedlat ett av cirka 500 jobb till de tidigare arbetarna på Saab, menar Håkan Skött ordförande för Verkstadsklubben. Men enligt Arbetsförmedlingen har man använt sig av helt felaktiga siffror.

– Enligt den statistik jag har sett har ett jobb, av de cirka 500 Metallarna som nu har fått ett jobb, förmedlats av Arbetsförmedlingen. Det är givetvis på tok för dåligt, det borde varit mycket mer, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab och fortsätter:

– Jag hör också på många av våra medlemmar som känner en stor frustration kring det arbete som Arbetsförmedlingen gör

Sedan Saab Automobile gick i konkurs i fjol har över 500 Metallare fått nytt jobb och de är av dessa som Håkan Skött menar att Arbetsförmedlingen bara har förmedlat ett jobb. 

Men det är en siffra som Niklas Pettersson, chef för Arbetsförmedlingen Trestad Industri, bestämt avvisar.

– Den är ju helt felaktig. Som jag kan tolka det finns det bara en enda möjlighet där man kan få fram siffran ett, i det här fallet. Det är att vi har en metod som heter "anvisning till arbete" och den är kopplad till a-kassan, men de här personerna har haft lönegaranti och då går inte att använda den metoden. Den siffran är jättetråkigt att man väljer att använda, för så ser inte verkligheten ut.

Håkan Skött säger att många har fixat jobb på egen hand, men att han samtidigt tycker att omställningsföretaget Startkraft har fungerat bättre.

– Det är väl så att Startkraft har större resurser, man är betydligt färre arbetslösa på en coach jämfört med hur det ser ut på Arbetsförmedlingen. Det är väl en bidragande orsak, säger han.

Niklas Pettersson å sin sida menar att det inte råder någon konkurrenssituation mellan omställningsföretagen och Arbetsförmedlingen.

– Absolut inte. Det har gjort mig lite konfunderad när det dök upp siffror och man börjar jämföra så, för vi har aldrig tänkt så. Utan vi ser våra roller – vi har ett ansvar tillsammans, menar Pettersson.

Men en sak är både Niklas Pettersson och Håkan Skött överens om – att arbetet direkt efter konkursen var väldigt bra från Arbetsförmedlingens sida.

– Det hjälpte våra medlemmar jättemycket. Man fick en möjlighet att skriva in sig. Man släpp att hålla koll på när man själv blev arbetslös, eftersom det var lite svårt med tanke på lönegarantin och att man inte visste när den tog slut, säger Skött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista