Fölmisshandeln

Polisen uppmanar hästägare gå vakt

7:35 min

På söndagen hittades ett sexdagar gammalt föl misshandlat till döds på gårde Stora Halls I Brastad. Erol Coleman vid polisen Uddevalla säger att den här typen av brott är tämligen ovanliga, men har uppmanar hästagar att gå samma och vakta sina hästar.

Det var igår Emmelie Lindholm hittade sitt sex dagar gamla föl i hagen. Någon hade skurit upp magen på det så tarmarna vällde ut och snittat det i könsdelarna.

Erol Coleman, kriminalinspektör, säger att det är viktigt att sådana här brott anmäls trots att det sällan slutar med att någon grips.

Den här typen av brott sker kanske en gång om året, enligt Coleman, vilket gör dem till tämligen ovanliga.

Polisen hanterar dem som vilka andra fall som helst. Man spärrar av området och gör en teknisk undersökning. Men omständigheterna gör att det är ett svårt jobb.

– Kan vi säkra spår, så gör vi det. Men det är inte lätt att säkra fingeravtryck, inne i en beteshage, på ett djur. Eller på stenar och annat, växtlighet och annat. Det är väldigt svårt. Man skulle möjligtvis kunna tänka sig att man försöker säkra nån form av DNA eller annat, säger Coleman.

Polisen griper sällan någon för sådana här brott. Coleman säger också att det är svårt för polisen att bedriva spaning i sådana här fall, eftersom betsdjur ofta vandrar iväg långt från stallet eller ladan och att det sker nattetid, i mörker. Det skulle vara otroligt resurskrävande. Betyder detta att det är lönlöst att polisanmäla sådana här händelser?

– Är det inte anmält kan vi inte utreda det heller. Det måste komma in hit, till vår kännedom. Sen måste det upprättas en anmälan, det måste göras en platsundersökning och sannolikt också en obduktion och så vidare. Vi måste ju utreda detta som alla andra brott.

Coleman uppmanar de boende i grannskapet att vara vaksamma.

– Man kan ha ett system där man delar upp nätterna. Tar någon natt, var och en, och vaktar.

I onsdags knivskars en häst på Henån i vänstra bakbenet. Den fick senare avlivas av en veterinär. Coleman säger att dessa brott mot djur inte är vanligare i vårt område än i övriga delar av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista