1 av 3
Kameler i Myckleby på Orust Foto: Carl Tholin Sveriges Radio
2 av 3
Kameler i Myckleby på Orust Foto: Carl Tholin Sveriges Radio
3 av 3
Göran Andersson, kamelägare på Orust och Kerstin de Verdier vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Foto: Carl Tholin Sveriges Radio

Kunskap brister när kamelen gör sitt intåg

5:21 min

Kamelen blir allt mer vanlig som turistattraktion på svenska gårdar, men kunskapen om hur de ska skötas brister. På en gård i Myckleby på Orust samlades kamelägare från hela landet, veterinärer och representanter från Jordbruksverket för att byta kamelkunskaper med varandra.

Kerstin de Verdier vid Statens veterinärmedicinska anstalt hoppas att dagen också ska leda till ett nätverk där man kan byta erfarenheter.

– Vi ska prata om kameler, hur man hanterar dem, hur man undersöker dem, vilka sjukdomar de har och mycket mer.

– Vi är många olika sorters människor som kan olika saker och har att lära av varandra. Det blir både teori och praktik på gårdens kameler, säger Kerstin de Verdier.

– Vi behöver lära oss mer om kameler. Det är ett nytt djur i Sverige, vi förstår dem inte så bra som vi borde och kan inte så mycket som vi borde.

Göran Andersson äger tolv kameldjur och berättar att man måste vara ganska bestämd mot kameler. Själv började han med kameler och kamelridning för att skaffa sig ett komplement till jordbruket.

– De är snälla i botten, men vill gärna ta över. Man får vara varsam och det krävs en del för att klara av dem.

Carl Tholin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista