Vargarna var svårräknade i vinter pga av lite snö.

Svårt räkna vargar

Den första preliminära varginventeringen i landet i år är klar, och det pekar på att tillväxten har stagnerat eller till och med minskat. Men siffrorna är än så länge osäkra eftersom det varit svårt att spåra vargen på grund av brist på snö uppger P4 Värmland.

Det största problemet med att säkerställa antalet vargar och föryngringar har varit bristen på bra spårsnö i vinter. Därför är siffrorna långt ifrån säkra i den första preliminära rapporten om vinterns varginventering från Grimsö viltforskningsstation.

Mellan oktober till april har det konstaterats 22 döda vargar, hälften av dessa avlivades under skyddsjakt fyra sköts med hänvisning till paragraf 22, fem trafikdödades och två vargar avlivades illegalt.

Uppskattningsvis finns det idag mellan 230 och 300 levande vargar i Sverige, men inventeringen är så pass osäker att Grimsö inte vill fastställa något antal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista