Västra Götaland

Skatten höjs med 25 öre

I går klubbades att landstingsskatten i vår region höjs med 25 öre nästa år. Förslaget kom från det rödgröna minoritetsstyret, S,V och MP, men det fick under tisdagskvällens regionfullmäktige stöd även av Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Höjningen beräknas tillföra 750 miljoner kronor i intäkter och motiveras av behovet att kompensera för vikande skatteunderlag och frysta statsbidrag. Det mesta av höjningen kommer att gå till hälso- och sjukvård.

Beslutet fattades efter en 15 timmars lång debatt om den nya budgeten. Eftersom både folkpartiet och kristdemokraterna var för förslaget så vann det med rejäl majoritet.

Partierna som var för förslaget röstade ja främst för att stärka sjukvården i form av storsatsningar med nya opperationssalar på Uddevalla sjukhus och investeringar i Sahlgrenska och Drottning Silvias barnsjukhus.

Men hur mycket pengar som verkligen kommer att gå till sjukvården är lite luddigt efter som mycket av pengarna äts upp av inflationen.

Men 435 miljoner utöver index skall gå till sjukvård. Och det finns även en reserv på ytterligare 200 miljoner för att kunna sänka väntetiderna.

Hur mycket betyder den här skattehöjningen i vardagslivet?

Räknat på en lön som ligger på 20 000 kronor så betyder höjningen 34 kr per månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista