Saabs konkursförvaltare. Foto: P4 Väst.
Saab

Besked idag: Nevs köper Saab

Håkan Skött om att affären är klar
2:52 min

Idag blir det klart med försäljningen av Saabs konkursbo. Försäljningen omfattar Saab Automobile, Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools.

Konkursförvaltarna har kallat till presskonferens klockan 13 för att berätta vilken av spekulanterna som får köpa konkursboet. .

Nu har Saabs konkursbo fått en köpare. Konkursförvaltarna skriver i ett pressmeddelande att de bjuder in till pressträff "med anledning av att ett avtal har träffats mellan konkursförvaltarna och köpare av tillgångarna i bolagen".

Strax efter klockan 12 anlände Saab Automobile Powertrains vd Kjell AC Bergström till Saabfabriken, tätt följd av ett stort följe som bland annat innehöll konkursförvaltarna.

Enligt uppgifter till P4 Väst har konkursförvaltarna valt ut elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden som köpare. Något P4 Väst kunde rapportera om redan i torsdags.

Men företaget har inte gått att nå för en kommentar.

Vem köparen är meddelas inte, men det kommer att avslöjas vid en presskonferens klockan 13 i dag.

Anledningen till att Nevs får köpa konkursboet är enligt uppgifter att Nevs har finansieringen klar, vilket ska ha varit i elbilskonsortiets favör.

Huvudägare till Nevs, med 51 procent av aktierna, är National Modern Energy Holdings. Bolaget är registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ägs i sin tur av ett Hong Kong-baserat bolag, China Dragon Base Holding.

Japanska Sun Investment är bolagets andre ägare.

Styrelseordförande för Nevs är Karl-Erling Trogen, tidigare vd för Volvo Lastvagnar. Kai Johan Jiang utsågs nyligen till vd för bolaget.

Saab Automobile och dess dotterbolag Saab Powertrain och Saab Tools gick i konkurs den 19 december 2011.

Tidigare klubbordföranden för IF Metall på Saab, Håkan Skött, har inte hört något om försäljningen av Saabs konkursbo när TT når honom på onsdagsmorgonen. Men han tycker att det är bra att affären uppges vara klar.

– Ja, om det är så så är det naturligtvis väldigt skönt. Det måste man säga, säger Håkan Skött till TT.

Anne-Marie Pouteaux på Wistrands advokatbyrå, som är en av konkursförvaltarna, är mycket fåordig kring försäljningen av Saabs konkursbo.

Hon kan inte säga vem köparen är.

– Det står i pressmeddelandet vad som gäller. Jag säger ingenting mer, säger Anne-Marie Pouteaux till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista