Fakta om Nevs och Kai Johan Jiang

Nevs är en förkortning för National Electric Vehicle Sweden. Det registrerades som aktiebolag den 3 april 2012.

Enligt Bolagsverket ska det "bedriva verksamhet inom utveckling av elbilar och fordonskomponenter samt därmed förenlig verksamhet."

Ägarbolag är Kai Johan Jiangs företag National Modern Energy, som i sin tur ägs av kinesiska State Power Group, där Jiang är vd och styrelseordförande.

Jiang har tidigare arbetet för bland annat Volvo.

2008 fick har pris i Kina som årets entreprenör, och 2011 ett annat pris som internationell entreprenör för för att han skapat "världens första industrikedja för energi från biomassa"

Kai Johan Jiang är svensk medborgare. Företagsgruppen som han driver i Kina, sam jobbar med biobränsle- det handlar bland annat om kraftverk som drivs av ris och halm, har 7000 anställda.

Ordförande i styrelsen för NEVS är Karl-Erling Trogen, tidigare vd för Volvo Lastvagnar.

I styrelsen sitter också Mikael Kubu, vd för Ackordcentralen i Stockholm.

Ägarbolaget till NEVS, National Modern Energy, är registrerat på Jungfruöarna och styrs från Hongkong, vilket gör att den kinesiska myndigheten NRDC inte behöver ge något tillstånd till eventuella utländska affärer.

Jiang har också ett bolag, NBE Sweden, i Sveg i Jämtland, som ska syssla med biobränsle, där även Trogen sitter i styrelsen. Det bolaget hade en omsättning opå 2,5 miljoner och gjorde en förlust 2010 på ca 7,5 miljoner enligt det senaste bokslutet.

Bolaget fick tillstånd av miljödomstolen för precis ett år sedan att bygga en etanolfabrik, kraftvärmeverk och ett växthus i Sveg.

Man utvecklar planerna tillsammans med Lunds universitet

Anläggningen som planeras i Sveg är en investering på fyra miljarder, och har ännu inte börjat byggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista