Sverige

Svenskar är trötta på frågor

Svenskarna blir allt ovilligare att svara på frågor i enkäter och undersökningar från myndigheter. Bortfallet, personer som väljs ut men avstår från att svara, har ökat dramatiskt.

Att få svar på enkäter blir svårare och svårare. Detta är något som väcker oro på Statistiska Centralbyrån som står för att samla in mycket statistik och fakta genom folkets åsikter och uppfattningar.

Daniel Samuelsson är ämnesstatistiker på Statistiska Centralbyrån och jobbade nyligen med årets arbetskraftsundersökning, en av SCB:s undersökningar som alltid brukar ha hög svarsfrekvens.

Men de senaste åren har även dom börjar märka av ett större bortfall.

Senast 2011 hade bortfallet sjunkit från 18% tidigare år till hela 25%.

– Det blir ju mer och mer undersökningar generellt i samhället, folk kanske tycker att det blir lite för mycket i slutändan och det drabbar ju även undersökningar från myndigheter och SCB i det här fallet.

Problemet med ett ökat bortfall är enligt Daniel Samuelsson att de får missvisande statistik och folk inte svarar på enkäterna.

Vad det kan bero på att folk inte är lika benägna att svara på enkäter tror han också kan handla om att det fasta telefonnätet har försvunnit.

– Man frångår fast telefoni med mobiltelefoner med kontantkort och då blir det svårare för oss att få reda på vilket telefonnummer folk har.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista