Polisen

Trafikpolisen kör fyllerister

1:08 min

På sommaren ökar trafiken på våra vägar och trafikolyckorna blir allt fler. Men även om arbetsbördan ökar får trafikpolisen mindre tid till trafiksäkerhetsarbete.

Var tredje dag jobbar de på olika evenemang, som Fallens dagar i Trollhättan, och kör fyllerister.

Anders Lindberg, chef för trafikpolisen i Vänersborg, säger att det här påverkar polisens arbete.

– Man behöver inte vara någon raketforskare för att förstå att i och med att vi inte är ute på vägarna och jobbar med trafiksäkerhetsarbete, utan kör fyllerister istället, så minskar vår närvaro på vägen. Det är den närvaron som jag ser som den stora biten att öka trafiksäkerheten i vårt land.

Fallens dagar, Stochampionatet i Skara och två konserter med Bruce Springsteen, det är bara ett par exempel på evenemang där trafikpolisen får vända blicken från vägarna och i stället köra fyllerister. Detta under en tid på året då trafiken, och olyckorna, ökar.

Ungefär 100 dagar per år, i snitt nästan var tredje dag, är trafikpoliserna ute på sidouppdrag. Samtidigt ska trafikpoliserna, precis som alla andra, ha semester. Fyra veckor har de rätt till under sommarmånaderna. I stället för att bli fler när de behövs som mest, halveras trafikpolisens styrka.

– Vi är färre, vi har fler sidouppdrag, trafiken är mer intensiv. Det är en ekvation som inte går ihop, säger Anders Lindberg.