Saabs bilfabrik i Trollhättan tas över av Nevs. Foto Cajsa Karlsson/Sveriges Radio P4 Väst
Nevs köp av Saab

Nevs gläds åt Kinas miljonsatsning

Kina vill att antalet elbilar i landet ska öka mycket kraftigt till år 2020. Något som Saabs nya ägare Nevs ser positivt på, säger presschefen Mikael Östlund till P4 Väst.

– De har en progressiv inställning till att bygga ut den infrastruktur som gynnar alla elbilstillverkare och konsumenter, att bygga ut laddstolpar och batteribytesstationer med mer. Det är en av de saker som gör att vi ser på Kina som en möjlig initial marknad, säger Mikael Östlund som är presschef hos Nevs.

När den första elbilen från Nevs lanseras omkring årsskiftet 2013/2014 ska försäljningen ske globalt, enligt företaget, men med fokus på den kinesiska marknaden.

– I Kina konstaterar man att man inte kommer att kunna tillgodose hela den efterfrågan som finns på bilar, från den växande medelklassen, med bilar drivna av fossila bränsle. Det går helt enkelt inte. Därför ser man det som viktigt att bygga ut infrastrukturen, säger Östlund.

Nyligen presenterade den kinesiska regeringen en plan för bland annat hur den ser på elbilsmarknaden i landet.

Enligt den planen vill kinesiska staten att en halv miljon elbilar och plug in-hybrider ska säljas under 2015 och att den siffran fem år senare ska vara tio gånger högre – alltså att fem miljoner bilar ska säljas.

Det är, minst sagt, en ögonbrynshöjande ökning från de omkring 5 600 elbilar, som enligt Automotive News China, såldes i landet i fjol.

– Det visar just hur pass angelägna man är på att få tillstånd en sådan marknad. För National Electric Vehicle Swedens vidkommande så är just den infrastruktursatsning, som gynnar både oss och andra elbilstillverkare, viktig givetvis, säger Mikael Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista