Glassförsäljningen har gått trögt i sommar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Sverige

Dåliga tider för glassen

Sommaren bär med sig en hel del säsongstraditioner. Det ska ätas jordgubbar, drickas läsk och målas staket. Men tillsammas med den kalla och regniga inledningen på sommaren finns det en bransch som ha fått ta stryk.

– Det är en bedrövlig sommar rent ut sagt, säger Per-Olof Holst, platschef på Åse Glass i Trollhättan.

På fabriken en hel del glass tvingats hamna på lagret istället för att slussas ut till butikerna.

– Vi behöver gå ner i produktion tidigare än vad vi brukar göra, vi har hållt en planerad produktionslinje fram tills nu, men nu är det trögt alltså, säger Per-Olof Holst

Vanligtvis brukar glassproduktionen i Trollhättan inte bli påverkad av väderförhållanderna, men i år har det minskade glassuget bland konsumenterna lett till att sommarvikarierna på glassfabriken måste sluta tidigare än vanligt.

– Man såg ju redan inledningsvis vart det skulle ta vägen, så vi skrev inte kontrakt längre än till augusti, vi anpassar oss naturligtvis till rådande omständigheter, så därför kommer vi sluta med sommarvikarier några veckor tidigare än normalt, säger Per-Olof Holst.

Cajsa Vingros Carlson

cajsa.carlson@sverigesradio.se
0522-670046

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista