Utdrag ur anmälan till Socialstyrelsen. Foto: P4 Väst.
Strömstad

Polis anmäler nattjouren

En polis i Strömstad har anmält jourcentralen på Strömstad sjukhus till Socialstyrelsen. Bland annat ska diagnoser ha gjorts över telefon.

Enligt anmälan besökte en man, som utsatts för våld mot huvudet, nattjouren där han endast ska ha fått träffa en undersköterska som över telefon ska ha fått beslut från läkare att klistra ihop såret.

– Vi tycker inte att det är acceptabelt att behandla en patient på det sättet. Hade man sett den här killen och vet vad för typ av våld han blivit utsatt för, då tycker inte vi att man ska nöja sig med att få en telefonbedömning, säger Henrik Rörberg, platschef på polisen i Strömstad.

Det senaste året har det ett flertal gånger riktats kritik mot Jocema, företaget som driver nattjouren i Strömstad.

Kritiken består av bland annat aggressivt beteende från läkare gentemot ambulanspersonal och vårdsökande, kritik för att personal inte kommit i tid för att avlösa kvällsjouren, och som även i det här fallet: för att man vissa kvällar har ersatt en sjuksköterska med en undersköterska.

Något som bryter mot avtalet mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och företaget.

P4 Väst har tidigare berättat att Hälso- och sjukvårdschefen Håkan Sundberg inte anser att man brutit mot lagen, i och med att de haft ett muntligt avtal Jocema där det sagts att en undersköterska kan ersätta en sjuksköterska, men endast om en läkare är på plats.

Och frågan som polisen nu vill ha svar på från socialstyrelsen är om händelsen 23 juni, då en man som utsatts för våld mot huvudet och fick sin diagnos av läkaren över telefon, var en engångsföreteelse eller hör till vanligheten.

Det är inte vanligt att polisen skickar den här typen av anmälan.

– Det är väldigt ovanligt, säger Henrik Rörberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista