Volvo Aero Foto: Andreas Granath/sveriges Radio
Trollhättan

Historisk vinst för Volvo Aero

1:33 min

Volvo Aero går väldigt bra och gjorde ett av de bästa kvartalen i företagets historia. Försäljningen ökade ordentligt och likaså vinsten, som landade på drygt 300 miljoner kronor.

– Det är ett mycket starkt resultat – ett av de bästa som Volvo Aero någonsin har levererat som kvartalsresultat, säger informationschefen Fredrik Fryklund till P4 Väst.

Volvo Aero står inför en stor förändring när de nya ägarna brittiska GKN ska ta över företaget i höst. Med den kvarttalsrapport som presenterades i dag kan de nya ägarna vara nöjda med sitt köp.

För Volvo Aero gjorde under årets andra kvartal en vinst på 305 miljoner kronor att jämföra med 62 miljoner under samma period i fjol. Även försäljningen ökade markant och landade på nästan två miljarder kronor, vilket är ungefär en halv miljard mer än andra kvartalet 2011.

Fredrik Fryklund säger att det är många faktorer som gör att resultatet är så bra.

– En är givetvis den starka dollarkursen som gynnar oss. Sedan gäller det också arbetet i stort, att vi ökar produktiviteten ständigt och att vi har mindre störningar. Rent allmänt redovisar alla våra olika verksamheter och alla våra olika verksamhetsorter ett positivt resultat och bidrar till det här.

Det starka resultatet kan också göra att anställda känner sig lugnare inför att företaget blir en del av GKN, tror Fredrik Fryklund.

– Om man känner oro inför ägarbytet, det finns självklart de som gör det, så bör ju oron minska med tanke på att en ny ägare inte har så stor anledning att gå in och ändra mycket i ett företag som redan går bra. Det vore en helt annan situation om det var ett krisföretag man tog över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista