Delar av Fjällbacka kan hamna i havet. Nu ska rasrisken förebyggas. Foto: Robin Nilsson/P4 Väst.
Bohuslän

Fjällbacka kan hamna i havet

Ett flertal orter längs Bohuskusten hotas på sikt av skred eftersom de ligger på smala lerstränder.

Flera orter längs Bohuskusten hotas på sikt av jordskred eftersom de vilar på smala lerstränder. Statens geologiska institut har på senare år skärpt sina regler, vilket kan ge kommunen fler ställen att åtgärda.

– De har skärpt reglerna när det gäller skredrisk. Det ser vi när vi gör detaljplaner idag, då har vi ett jättejobb med alla geologiska undersökningar. Det här är också ett område som inte varit inventerat tidigare, säger Rolf Hermansson (C, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Tanums kommun.

Flera ställen längs Bohusläns kust ligger i riskzonen för att drabbas av jordskred i framtiden, då samhällena är byggda på tjock lera. Platserna kan bli fler i framtiden i och med skärpta säkerhetskrav och fler kartläggningar.

I Tanum handlar det om att nu säkra olika ställen, bland annat i Fjällbacka kring Ingrid Bergmans torg. Att åtgärda risken för skred är en mycket dyr historia för kommunerna. Men de kan söka en viss ekonomisk hjälp i form av bidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det är ingen annan som kan betala, utan det är kommunerna som får göra det.

Men Rolf Hermansson tycker inte att invånarna i kuststäderna har andledning att oroa sig för de områdena som åtgärdas just nu.

– Det är inte någon kvicklera som ger sig iväg väldigt snabbt där. Det här kommer hända på lång sikt, men däremot så är förhållandena väldigt dåliga och därför måste vi göra någonting nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista