Uddevalla

35-åring miljonsvindlade egna företag

En 35-årig man har dömt till två år och sex månaders fängelse för trolöshet mot huvudman. Det efter att han har förskingrat närmare 4,8 miljoner kronor.

En 35-årig man har dömt till två år och sex månaders fängelse för trolöshet mot huvudman, rapporterar P4 Väst.

Mannen har varit verkställande direktör för ett bolag, och även ett dotterbolag, och från dessa fört över pengar till konton som han och hans fru har haft kontroll över.

Det handlar om ett totalt belopp på närmare 4,8 miljoner kronor, enligt domen från Uddevalla tingsrätt.

Det var under våren 2011 som en styrelseledamot i bolaget fattade misstankar om att allt inte stod rätt till. Han tog då kontakt med företagets bank, där det visade sig att företagets konton i stort sett var tömda på kapital.

Enligt domen har 35-åringen bekräftat att han har fört över pengarna från företagets konton till sig själv, hans fru och ett gemensamt bolag paret har. Men mannen nekar till brott och menar i stället att överföringar bland annat var lön.

Tingsrätten däremot anser att vd:n uppsåtligen har missbrukat sin förtroendeställning och därigenom skadat företaget. Brottet ska också anses vara grovt, enligt tingsrätten.

Därför döms mannen till två år och sex månaders fängelse för trolöshet mot huvudman.

Robin Nilsson

robin.nilsson@sverigesradio.se
0522-67 00 49

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista