Erik Ekström är beroende av att hans insulinpump fungerar hela tiden. Foto: Annie Fallenius.
Västra Götaland

Regionen: "Vi står för insulinpumparna"

1:55 min

Insulinpumpar för diabetessjuka ska inte längre ingå i läkemedelsfömånerna. Det har tandvård- och läkemedelsförmånsverket klubbat och beslutet beräknas träda i kraft i december 2013.

Beslutet har inneburit en oro för att diabetikerna själva ska få stå för kostnaden, på runt 30 000 kronor, i framtiden. Men i Västra Götaland finns ingen anledning till oro.

– Vi har inte ändrat vår inställning till något som skulle försämra för våra diabetiker. Vi får stå för den kostnaden och det är vi beredda att göra. Det är ingen kostnad som den enskilde kan stå för, säger Helén Eliasson, ordförande i hälso- och sjukvårdutskottet i Västra götalandsregionen.

Diabetikerna i Västra Götaland kan alltså andas ut, de kommer inte själva att behöva betala för sin insulinpump. Erik har typ 1-diabetes och på stranden utanför Uddevalla står han och mumsar på en korv med bröd i solen.

I handen har han en dosa, sin insulinpump som är kopplad till en liten injektionsnål i huden. Pumpen kan han snart behöva använda. Den räknar ut hur mycket insulin han behöver ta när han har ätit, för att hålla blodsockret under kontroll.

– Jag behöver ta lite, berättar han. Man brukar veta hur mycket man ska ta.

Eriks mamma, Marie Ekström, visar hur den lilla dosan fungerar. Man kan välja specialinställningar som är anpassade efter dagens kost och motion, eller ha en vanlig standardinställning. Maria berättar att Eriks insulinpump är betydelsefull för dom.

– Det betyder jättemycket, för de är ju inte billiga. De kostar runt 30 000 kronor och det är ju inte småpengar om man ska betala det själv. Det handlar mycket om livskvalitet också, att man kan göra mycket mer när man har pumpen med de här finjusteringarna.

– Ofta får man kommentarer som "tur att han är så liten, då växer det ju bort". Men typ 1-diabetes växer inte bort utan det har man hela livet. Skulle inte Erik få sitt insulin, ja då lever han inte många dagar.

Maria har vetat om beslutet som länge varit på väg om att insulinpumparna inte längre ska räknas som förbrukningsartiklar och därmed inte heller vara subventionerade. Det har gett upphov till en del oro.

– Ja, det är klart vi har varit oroliga. Speciellt eftersom Erik har haft insulinpump hela tiden, förutom precis när han insjuknade. Det skulle vara som att bli tvungen att lära sig allt igen, om han inte har pumpen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista