Ann-Charlott Gustafsson tror att centrumhandeln kommer att få det tufft. Foto: Caroline Gollungberg/P4 Väst
Uddevalla

Ikea kan sänka centrumhandeln

1:31 min

När invårnarna börjar lägga pengar på Ikea, så finns det mindre pengar i fickan att handla annat för. Det tror Ann-Charlott Gustafsson som är butiksägare och ordförande för centrumutvecklingen i Uddevalla.

– Redan i dag märker jag att någon stans ska deras kunder tas ifrån, och man märker redan nu att många affärer i centrum har det tufft.

Ann-Charlott Gustafsson tror att det här kommer drabba detaljhandeln i Uddevalla, men också närliggande handelsplatser, som torp och överby. Hon tror inte att man som kund orkar med att efter en dag på Ikea sedan fortsätter att handla i andra affärer.

Andreas Andersson är butikschef i Uddevalla centrum och har ett utbud som konkurrerar med IKEA's, men tror att Ikeaetableringen ändå kan gynna hans verksamhet.

– Jag tror att all konkurrens är bra konkurrens. Jag tror att det är bra för staden Uddevalla och för handeln.

Han tror också att kunderna i hans affär är ute efter något som Torp i dag inte kan erbjuda.

– Många av våra kunder uppskattar personlig försäljning och att de blir igenkända, säger Andreas Andersson.

För att göra centrum mer attraktivt tror Ann-Charlott Gustafsson att man måste satsa mer på att locka in människor till stan med andra saker än affärerna, som bra restauranger och cafeer. Och trots hotbilden så tror hon på centrumhandelns styrkor.

– Vi har en stor tro på stadskärnan och att det finns en framtid. Så jag är helt övertygad om att vi kommer att ta oss igenom det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista