Där nere ligger järnvägsstationen i Bengtfors. Foto: Cajsa Vingros Carlson/P4 Väst.
Bengtsfors och Mellerud

Många går på järnvägsspår i Dalsland

Det rör sig människor på järnvägsspåret mellan Bengtsfors och Mellerud, vilket är en stor fara för deras liv.

Sträckan trafikeras av gods- och persontåg som inte har en chans att stanna för människor på spåret. Ewa Nordling är lokförare och har jobbat på järnvägen i sommar.

– Det verkar som att människorna som bor nära järnvägen tänker att "det är väl ingen trafik på den här sträckan, så då använder vi banan som en motionsslinga, smultronställe eller helt enkelt en promenadväg". Det är fruktansvärt att de nonchalerar bestämmelser på det här sättet för det är väldigt otäckt att komma körandes med ett helt motorvagnsset där och sen se att det sitter barn och plockar smultron vid spåret.

Järnvägen mellan Bengtsfors och Mellerud är en sträcka med vidsträckta vyer över skog och sjö. Sträckan trafikeras av gods- och persontrafik. Men den lummiga järnvägen lockar även till sig obehöriga som rör sig på spåren.

– Det var flera gånger varje dag som det hände någonting, oftast var det människor som sprang på spåret. Det mest otäcka är att de har musik i öronen och kommer man bakifrån så hör de inte om man tutar för att de har musik på, säger Ewa Nordling.

Järnvägen är inte särskilt trafikerad, motorvagnarna gör 4 turer om dagen och godstågen kör några gånger i veckan.

Även om tågen kör i en maxhastighet av 40 km i timmen så handlar det om en bromssträcka på över 100 meter om lokföraren tvingas stanna för människor på spåren. Problemet enligt Ewa Nordling är att folk inte respekterar reglerna trots att det på vissa ställen finns tydliga skyltar om förbud. Hur man ska lösa livsfaran tror hon handlar om att informera.

– Det går inte att hägna in en hel bana, problemet är att banan inte används speciellt flitigt och då tar de väl det som att det är helt okej att gå på banan.

Cajsa Vingros Carlson

cajsa.carlson@sverigesradio.se
0522-670046

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista