Volvo är fortfarande populär och V 70 var den mest sålda bilen i juli. Foto: Arkiv.
Bilindustrin

Bilförsäljningen minskar som väntat

Juli var ännu en minusmånad för den svenska bilmarknaden. Eller också var det en normal månad på ett helt ok år eftersom det jämförs med 2011 – ett exceptionellt bra år.

– Ett av de fem bästa, säger Bertil Moldén, vd för branschorganet Bil Sweden.

Att juli med 18 076 registrerade bilar innebär en minskning med 7,9 procent jämfört med juli 2011, är inget att deppa ihop för. Inte heller att minskningen för januari-juli är 9,0 procent jämfört med samma period förra året.

– Vi gjorde en prognos för i år på minus 10 procent jämfört med hela 2011, säger Bertil Moldén. Det innebär 270 000 bilar och motsvarar snittet för de senaste tio åren.

– Det är riktigt bra, tycker jag.

Den vanligaste sålda bilen är föga överraskande en Volvo V 70 med 1 134 bilar i juli, tätt följd av VW Passat med 1 038. Jämfört med juli 2011 gick Volvo V 70 22 procent back, medan Passat ökade med 0,67 procent.

– Det kan hänga samman med till exempel hyrbilsflottor som byts, säger Moldén.

Ser man till årets sju första månader så minskar V 70 med 3,5 procent, medan Passat ökar med 22,7 procent.

Bil Sweden redovisar också hur kunderna fördelas för de olika märkena: Andelen juridiska kunder för Volvo i juli var till exempel 81,7 procent, vilket innebär att bara två av tio sålda Volvobilar köptes av privatpersoner.

Christer Jönsson
TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista