Behovet av hjälp och stöd för utsatta kvinnor finns även här i Fyrbodal. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Kvinnojour förlänger telefontid efter semestern

1:28 min

Trycket ökar på kvinnojourerna runtom i landet nu under sommaren. Störst belastning har jourerna i storstadsområderna. Men även här i vårt område finns behovet under sommaren.

Lisbeth Hedlund är ordförande på kvinnojouren Kaprifolen i Uddevalla, där har de haft ett samarbete med kvinnojouren i Tanumshede för att kunna erbjuda hjälp när den ena av de två jourerna haft stängt.

– Vi har utökat telefontiderna så att man kan ringa från åtta på morgonen ända fram till tio på kvällen.

I måndags öppnade kvinnojouren i Uddevalla igen efter att ha samarbetat med kvinnojouren i Tanumshede som fått ta emot Uddevallas samtal under juli månad.

Vad det gäller behovet av boende hos kvinnojouren är behovet inte särskilt stort under semestertider. Lisbeth Hedlund menar att det kan bero på att man kanske försöker rädda relationen under ledighetstiden.

– Vi har erfarenheten att under semesterveckorna runt jul, påsk och sommar är inte trycket särskilt stort. Vi tror att det beror på att man försöker lappa ihop relationen under ledigheten. Men när skolan och jobbet drar igång igen får man mer tid för sig själv och kanske tar tag i det man blivit utsatt för, säger Lisbeth Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista