Frida Svensson missade finalen i OS. Foto: Svenska Roddförbundet
Olympiska spelen

Svensson: ”Jag vill bara gråta”

5:24 min

Strömstadsroddaren Frida Svensson lyckades inte ta sig till final i OS, efter att ha blivit femma i sin semifinal. Hon hade aldrig riktig kontakt med topp-tre, som gick vidare till finalen.

Frida Svensson gick inte vidare till final i OS-roddens singelsculler. Hon klarade inte en plats bland de tre bästa i sin semifinal utan slutade femma i roddstadion i Eton Dorney på torsdagen.

Vann semifinalen gjorde danskan Fie Udby Erichsen före kinesiskan Zhang Xiuyun och Emma Twigg från Nya Zeeland.

Inte heller i försök och kvarts- och semifinaler har 30-åriga Svensson, världsmästare 2010, övertygat i teknik, kraft eller mental fokus.

Det blir alltså B-final för Frida Svensson, precis som i Peking-OS för fyra år sedan.

En mycket, mycket besviken Frida Svensson talar om att hennes placering väldigt mycket berodde på den bana hon fick i semifinalen.

– Att ha bana ett - det suger, säger hon till TT.

Svensson säger att hon gjorde sitt bästa lopp under OS-tävlingarna. Men hon och amerikanskan Genevra Stone, på bana två och fyra i mål, påverkades starkt av sidvind och hade ingenting att komma med när banorna fyra, tre och fem drog iväg efter 400 av de 2 000 meterna, säger Svensson.

TT: Är banan skillnaden mellan final och inte final?

– Ja, det är det. Det är det för både mig och amerikanskan, svarar Svensson.

Samtidigt säger hon att hon hamnat på bana ett för att hon inte var tillräckligt bra i försöken och i kvartsfinalen. Ändå är formen bra.

Men det har varit annat som har spökat. Inne i huvudet på Svensson.

– Jag har varit sjukt mycket mer nervös än jag någonsin har varit innan och det var jag inte beredd på.

Hon trodde, efter alla tidigare meriter, att hon inte skulle påverkas. Hon är förvånad över hur nervös hon känt sig under OS och att det har påverkat prestationerna i de tidigare loppen.

– Nerverna tar övertaget helt enkelt och det kan jag stå för.

P4 Väst/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista