Akuten på NÄL. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst.

Svår arbetssituation på NÄL

Överbeläggningarna på NÄL gjorde i veckan att patienter fick ligga i redan fulla rum och ute i korridorerna.

Utöver den vanliga personalbrist på NÄL som kommer till somrarna har kommunerna svårt att ta emot sina patienter som behöver hjälp med tillfälligt boende eller hemtjänst när de blir utskrivna.

– Det gäller för dem att stötta hemma med mer vård och tillsyn. Och det tar ju några dagar att fixa, för de har ju samma problem med vikarier som oss, säger Ann Josefsson, ordförande för sektion kommunal på NÄL.

Bristen på vikarier har gjort att man får stänga vissa delar på NÄL. Trots att man i år har 10 fler vårdplatser än förra sommaren så är situationen med överbeläggningar för svår för att personalen skall ha en hållbar arbetssituation.

– Det är stressigt naturligtvis. En del får göra längre och dubbla arbetspass, säger Josefsson.

Personalen på NÄL är van vid att få in 50 nya patienter per dygn. I början av veckan var den siffran 60-65. Gunilla Cederbom som är verksamhetschef för medicinavdelningen medger att det är saker som står i vägen för att situationen med överbeläggningar ska försvinna.

– Samtidigt som vi har ett uppdrag att ta hand om patienter så har vi också en ekonomisk situation. Och den balansen är viktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".