Per Hagström vid målrakan på Åmålstravet. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
Åmål

Många lockades av högervarvsloppen

I går kördes det för Åmål unika högervarvstravet. Den ovanliga travhändelsen lockade 3 600 personer och förvandlade Åmåls travbana till en festplats.

– En sådan här dag lockar människor som vanligtvis inte går så mycket på trav. Men det är också så att många travintresserade kommer eftersom det är högervarv. Vi har inte dubbelt så många besökare, men kanske tusen, femtonhundra, fler än om vi hade kört vanligt V65, säger Per Hagström, travbanechef vid Åmåls travbana.

Enligt Per Hagström har man ända sedan travet blev organiserat med toto-spel kört vänstervarv i Sverige. Utomlands är högervarv desto vanligare. I Sverige kördes första högervarvet i reguljärt trav någonsin i Åmål förra året.

När högervarvet återvände i går kördes tolv olika lopp med högervarv. Publiken kunde se allt ifrån ponnylopp till V65. Och Per Hagström tror att högervarvet kommer komma tillbaka fler gånger. Kanske oftare än en gång

– Vi får se vart vägen går, men med utvärderingen av i går och det vi gjort tidigare så kan jag väl säga att jag inte ser annat än att vi kommer ha högervarv i fortsättningen, men på längre sikt tror jag också att Sverige ska ha högervarvstrav lite mer reguljärt än en gång om året, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".