Båtliv

Alkohol ofta bakom dödsolyckor

Tre av fyra personer som dör på sjön är alkoholpåverkade. – Det är skrämmande siffror, säger Jonas Ekblad som är analytiker på Transportstyrelsen.

Förra året omkom 40 personer på sjön. Transportstyrelsen har hittills fått in 24 stycken obuktionsprotokoll som visar att 75 procent av personerna hade alkohol i kroppen när de omkom.

Transportstyrelsen började föra statistik i våras. Det hela är ett steg i ett uppdrag från regeringen, som vill minska antalet omkomna i trafiken både på land och på sjön.

– Målet med strategin är att vi ska minska antalet omkomna från 40 till ett snitt på 25 personer fram till 2020, säger Lars Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

Enligt Jonas Ekblad, analytiker på Transportstyrelsen, slår statistiken hål på myten om den ensamme fiskarmannen som ramlar i sjön och drunknar. Bara en fjärdedel var en ensam man, och ungefär en fjärdedel höll på med fiske.

– De andra olyckorna var sådana som hände i hamnar när man skulle hoppa mellan båten och bryggan eller i samband med någon tilläggningsmanöver. Eller faller överbord på det ena eller det andra sättet, säger han.

– Jag tror att en hel del av det här kan handla om balans, och det vet vi ju hur alkoholen påverkar balansen.

Sammantaget blev Jonas Ekblad och kollegorna på Transportstyrelsen förvånade över att så många av de omkomna hade alkohol i blodet.

– Det är lite skrämmande siffror, att av de vi har promillesiffror på i dag, är en fjärdedel som är spiknyktra. De andra har mer eller mindre mycket alkohol i sig. Det ger ju en känsla av att det här jobbet kommer behöva handla om att få ner alkoholanvändningen på sjön framöver. Det är bara att konstatera att det är så, säger Jonas Ekblad.

Fakta: Dödolyckor på sjön

2011 omkom 40 personer på sjön i olyckor med en fritidsbåt. Självmord och sjukdomsfall är borträknade.

Vid 18 av 24 hittills granskade fall hade den omkomne alkohol i blodet.

I år har drygt tio dödsolyckor rapporterats in, vilket enligt Transportstyrelsen är rekordfå vid den här tidpunkten på året.

Under 2000-talet omkom i snitt 37 personer per år i olyckor med fritidsbåt.

Granskningen av dödsolyckorna är en del Transportstyrelsens "Strategi för säkrare båtliv 2020". Målsättningen är att minska antalet omkomna till ett årligt snitt på 25 personer.

Källa: Transportstyrelsen (TT)

Andreas Granath

andreas.granath@sverigesradio.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.