21-årige Misha Smyslov, som bor i Uddevalla, kämpar vidare för att få stanna i Sverige. Foto: Nisse Hvidfeldt/P4 Väst.
Fallet Misha

Överklagar till Europadomstolen

"Migrationsverket har gått emot mina mänskliga rättigheter"
2:08 min

21-årige Misha Smyslov, som bor i Uddevalla, kämpar vidare för att få stanna i Sverige. Migrationsöverdomstolens avslog hans asylansökan, men nu överklagar han beslutet till Europadomstolen.

Efter sju år i ovisshet om han får stanna eller bli utvisad så överklagar han nu migrations-överdomstolens avslag gällande ansökan om asyl till Europadomstolen.

– Jag tycker migrationsverket har gått emot mina mänskliga rättigheter, då jag har bott här så länge och gjort allt rätt. Jag har anpassat mig till samhället och någonstans måste det finnas rimliga gränser, man kan inte hålla på så här fram och tillbaka, säger Misha Smyslov.

Misha kom hit 2006 som ensamkommande flyktingbarn med färja över östersjön. Båda föräldrarna var döda och bakom sig lämnade han åratal av vistelse på barnhem och miljöer med våld och missbruk.

Sedan dess har Mischa engagerat sig i föreningssammanhang och etablerat ett stort socialt nätverk i Uddevalla.

Han får stort stöd från Uddevallapolitikern Krister Kronlind (s), som nu överklagar migrationsöverdomstolens beslut gällande asyl till Europadomstolen för Mänskliga Rättigheter enligt "Rule 39".

– Att utvisa Misha Smyslov efter sju långa år i landet är ovärdigt ett land som vårt. Det vore dessutom grymt mot den lille kille som flydde ensam över Östersjön för ett bättre liv. Idag är han en ung man som allmänheten i Uddevalla känner, gillar och vill skall få stanna i vårt land, säger Krister Kronlind.

Krister Kronlind tycker att hela ärendet med Misha Smyslov har skötts fel.

– Han borde ha tagits hand om direkt och borde ha fått permanent uppehållstillstånd omgående. Och migrationsverket har intensifierat försöken att utvisa honom efter att han fyllde 18 år, säger han.

Det var i juni som Mischa Smyslov fick senaste avslaget från migrationsöverdomstolen, och det har påverkat honom hårt.

– Man orkar inte, när inte högsta domstolen beviljade blev jag nedstämd i en hel vecka, man får försöka samla ihop sig och hitta energi. Det är som att man går mot en vägg och får stopp, man måste hitta sätt att klättra över den, säger Misha Smyslov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".