Victor Muller, tre månader efter att Saab gått i konkurs. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
Saab

"Vi har en bra chans att vinna"

Victor Muller: "Vi led enorma förluster"
2:24 min

Saabs tidigare ägare Spyker stämmer General Motors på tre miljarder dollar, enligt ett pressmeddelande. Victor Muller säger till P4 Väst att det är en direkt konsekvens av General Motors handlande när det gäller Saabfrågan.

Anledningen till stämningsansökan är hur General Motors behandlade Saab för att undvika konkurrens på den kinesiska marknaden.

Victor Muller säger idag till P4 Väst att stämningen är en direkt konsekvens av General Motors handlande och att det tog ett halvår att förbereda.

– Vi led enorma förluster av GM:s handlingar och vi tolererar inte det och vill att de ska kompensera skadan, säger Victor Muller.

Vad är det General Motors har gjort?

– De har förnekat oss möjligheten att låta Youngman investera i Spyker och Saab. Även om investeringar inte störde de överenskommelser vi hade med GM. De skulle inte ha några andelar i Saab och därför hade de inget med det hela att göra.

– Det fick Youngman att säga att om de bryter sig in i en sådan här situation, hur kan vi investera? De kommer att blockera alla köp och allt vi vill göra. Och därför drog de tillbaka investeringen, säger Victor Muller.

Spyker lämnade in stämningsansökan på måndagen till en domstol i Michigan i nordöstra USA.

– Vi har de finansiella resurserna för att följa upp de här hur lång tid de än kommer ta i rätten, vi hade inte startat det här om vi inte trodde vi hade en bra chans att vinna.

– Jag tror att de har hanterat det här på ett sätt så vi tar dom till rättegång, det är min syn. De har agerat på ett sätt som har skadat våra affärer.

James Cain, talesperson på General Motors säger till P4 Väst.

– Jag såg precis pressmeddelandet och vi har inga kommentarer till det här just nu. Jag vill inte diskutera varför de stämmer oss, det är ganska uppenbart, vårt nästa steg är att titta på stämningsansökan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".