Just nu pågår upphandling inför nästa år. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Västra Götaland

Ambulansleverantör säljer krigsfordon till Saudiarabien

Regionråd: "Det känns inte etiskt försvarbart"
2:18 min

Västra Götalandsregionen köper ambulanser från en leverantör som samtidigt säljer militärfordon till bland annat diktaturen Saudiarabien, detta trots att inköparen kände till affärerna.

Per-Anders Åström är ambulanssjuksköterska i Alingsås och han menar att demokratin säljs ut i jakten på billiga avtal.

– Jag tycker att det är beklämmande att en offentlig verksamhet handlar med företag som samtidigt exporterar till diktaturer som förtrycker sin befolkning, säger han.

Sedan 2008 har Västra Götalandsregionen ingått ett avtal med företaget W Ambulance. Företaget är representant i Sverige för ett polskt företag som heter AMZ-Kutno. I AMZ-Kutnos anläggning i Polen, där ambulanserna görs, tillverkas också andra fordon för militära ändamål.

– Vi har sålt många militära fordon, ungefär 600 stycken till Irak, men också till Saudiarabien, säger en av AMZ-Kutnos exportspecialister.

Vad för sorts fordon det handlar om får vi inte reda på. Magnus Gamberg, som är ansvarig för upphandlingen av ambulanserna, vill inte ställa upp i en intervju men skriver i ett mejl till Sveriges Radio att han kände till AMZ-Kutnos affärer med Saudiarabien när upphandlingen gjordes.

Han skriver också att han inte kan ta hänsyn till det i ett inköp som görs enligt lagen för offentlig upphandling.

Avtalet med W Ambulance är värt omkring 50 miljoner kronor och gäller året ut. Totalt har Västra Götalandsregionen köpt in ungefär 120 ambulanser under de här fem åren.

Lena Hult, socialdemokratiskt regionråd med ansvar för upphandlingsfrågor i Västra Götaland, säger så här om avtalet:

– Det känns inte etiskt försvarbart, vi har faktiskt både en inköpspolicy och vi har också ett antal sociala och miljömässiga krav som ska finnas med när vi gör upphandlingar. Det är någonting som vi måste se över om det nu har varit såhär, säger Lena Hult.

Just nu pågår en ny upphandling om ambulanserna inför nästa år och ambulanssjuksköterskan Per-Anders Åström hoppas att man från politisk håll ser över det här.

– Jag tycker att när man använder offentliga pengar har man också ett ansvar för att se till att man inte indirekt stödjer länder där man inte har demokratiska fri- och rättigheter. Det tycker jag som skattebetalare är ett krav som man kan ställa, säger ambulanssjuksköterskan Per-Anders Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".