Arkivfoto: Maria Loewen/P4 Väst
Dalsland

Polisen JO-anmäls för "nedmontering"

Polisen har inte försvunnit från Dalsland, menar länspolismästaren Ingemar Johansson som nu slår tillbaka mot kritiken från moderaten Stig Bertilsson som JO-anmält polisen. Bertilsson menar att polisen i Dalsland utsätts för kontinuerlig nedmontering.

– Det som är viktigast är att det finns polisnärvaro och det finns allra bäst från en polisstation som är bemannad. Har man en polisstation som är bemannad vet invånarna var polisen finns när man vill någonting, säger Stig Bertilsson, ordförande för moderaterna i Bengtsfors, och som har skrivit anmälan.

Han menar att en mobilenhet inte ger de boende samma ro som en bemannad station.

 – En mobilenhet som dyker upp till och ifrån ger inte alls samma trygghet och inte heller alls samma ingripande möjligheter när det behövs. Det har jag pekat på i den här anmälan, säger Bertilsson till P4 Väst.

Men länspolismästare Ingemar Johansson berättar att polisen snarare har utökats i Dalsland. Han menar också att det faktum att polisstationerna försvinner inte är något problem – viktigast är att det är poliser ute på fältet.

– Det som jag som högsta ansvarig för polisverksamheten i Västra Götaland anser är viktigt är att det finns poliser på plats, alltså poliser som kan utföra ett polisarbete. Det bästa polisarbetet utförs om man har enheter som är ute och arbetar och inte sitter inne på en station, säger han till P4 Väst.

När polismyndigheten fördelar resurserna runt om i Västra Götaland ser den till faktorer som hur många det är som bor i området och hur brottsbelastningen ser ut.

Vad det gäller Dalsland har polismyndigheten även tagit hänsyn till en glesbygdsfaktor, säger länspolismästaren Ingemar Johansson.

– Det innebär att vi har tillfört 20 extra poliser till Dalsland för att kompensera för de lite längre avstånd som finns där, säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".