Mattias Gollungberg. Foto: Annie Fallenius

Stort sug efter studentbostäder i Trollhättan

I början av veckan fick höstens blivande studenter besked om de kommit in på den utbildning de sökt. Många har sökt till Högskolan Väst vilket ger hårdare tryck på studentbostäderna i år.

Mattias Gollungberg fick sitt antagningsbesked i måndags, men det dröjde ändå inte länge innan han fick en lägenhetsvisning. Som student vet han vad han efterfrågar.

– Nära till skolan, att man känner sig hyfsat fri med lägenheten och priset, säger han.

Lägenheten som han nyss tittade på var liten, möblerad med ett skrivbord och en säng som satt fast i väggen. Maten skulle han få laga i en kokvrå och han skulle ha ett eget litet badrum. Just litet och trångt kan man få räkna med som student och närheten till skolan kan bli svårare i år då det är högre tryck på studentlägenheterna i Trollhättan än tidigare.

Men det finns bostadsgaranti för studenter. Det innebär att de erbjuds ett boende inom 30 minuters avstånd med kollektivtrafik från Högskolan Väst. Boendet kan vara studentlägenhet, studentkorridor, en vanlig hyresrätt eller en del i en hyresrätt.

– Det som är svårt för oss att bedöma just nu är hur många fler ansökningar som kommer att komma in till skolan börjar. I år märker vi att det är väldigt många som fortfarande pluggar och bor kvar i våra bostäder, det är inte lika många som flyttar ifrån oss som tidigare år, säger Eva Tjerneld, marknadschef på bostadsbolaget Eidar.

För att vara på den säkra sidan har de ett samarbete med ett bostadsbolag i Vänersborg som också kan erbjuda bostäder till studenter. Ambitionen är att alla blivande studenter ska ha tak över huvudet när skolan börjar i höst.

Mattias Gollungberg ser inte Vänersborg som ett alternativ, då det är för långt bort från högskolan. Det blir förmodligen inte lägenheten som han precis tittat på heller, eftersom den ligger i utkanten av stan. Han känner att han har valmöjligheter, då han satt en viss budget.

– Det finns några andra lägenheter som ser bättre ut. De är lite dyrare, men man hamnar på ett bättre ställe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".