Frank Hagman, vd för Dal- Västra Värmlands Järnväg. Foto: Annie Fallenius/P4 Väst.
Dressinolyckan

Ovanligt med dressinolyckor

Järnvägschefen: "Vi är väldigt skakade"
1:47 min

Gårdagens dressinolycka är den allvarligaste som företaget som hyr ut dressinerna har upplevt. Läget för den skadade mannen är mycket kritiskt och det är oklart om han överlever, uppger polisen.

Den man som ramlade av en dressin i Dalsland i går ligger för tillfället på Sahlgrenska sjukhuset. Mannens tillstånd är mycket kritiskt och man tror inte att han kommer att överleva.

– Det är mycket ovisst om mannen kommer att överleva, säger Jan-Erik Thorin, polisen i Trollhättan.

Mannen trillade av dressinen och slog huvudet när han och tre andra färdades i mycket hög fart. Han är född 1946 och kommer från Holland.

Men det är ovanligt med olyckor, berättar Frank Hagman som är vd för DVVJ, Dal- Västra Värmlands Järnväg som hyr ut dressinerna.

– Jag har varit verksam här i 14 år och jag har inte upplevt någon lika allvarlig olycka som nu. Men det har hänt vissa incidenter till exempel något benbrott, säger han till P4 Väst.

Innan man får ge sig ut på järnvägen med dressinen tar man först del av säkerhetsföreskrifter, som finns på flera olika språk. Sedan skriver man under papper som visar att man tagit del av informationen.

– Det är också så att vi går ut och ger en praktisk information. Vi visar bromsar och hur man lyfter dressinen.

Frank Hagman tar med P4 Västs reporter ut och visar hur man ska hantera dressinen.

– Man ska trampa försiktigt framåt och inte hålla på att trampa bakåt för då kan till exempel kedjan spåra ur. Bromsen ska man hantera som när man kör bil på vintern, att man bromsar mjuk – alltså inte höga hastigheter och snabba inbromsningar.

Hur känns det nu när det händer en sådan olycka?

– Vi är väldigt skakade över det här. Det är ju ingen som vill att det ska inträffa något sådant här. Vi funderar nu och vi ska se vad vi kan göra för att förbättra vår information ytterligare, säger Frank Hagman vd för DVVJ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".