Uddevalla

Samling för unga entreprenörer

I fem veckor har ungdomar i vårt område med hjälp av personlig rådgivning och startkapital startat upp egna företag istället för att sommarjobba med hjälp av projektet sommarlovsentreprenörerna. Två till tretusen kronor har dom flesta tjänat utöver startkapitalet.

I eftermiddag är det avslutning för årets sommarlovsentreprenörer i Uddevalla.

I cirka fem veckor har ungdomar med hjälp av personlig rådgivning och startkapital startat upp sina egna företag.

Sommarlovsentreprenörerna har funnits i Sverige sedan 1999 och genom konceptet erbjuds ungdomar att driva egna företag utifrån deras egna affärsidéer.

Med ett startkapital på 2000 kronor och handledning har ungdomar från bohuslän startat olika former av verksamheter under sommaren.

– Jag och en kompis bestämde att vi skulle åka runt på marknader och sälja bakverk och handgjorda saker, vi har kunnat tjäna ihop 1000 kronor på en dag, säger Felicia Jaber, 17 år.

Många av dom ungdomar P4 Väst har pratat med är positiva över den erfarenhet dom fått, även om det inte har gett mycket betalt.

Camilla Ström är anställd på arbetsmarknadsavdelningen i Uddevalla kommun under sommaren, hon har varit handledare åt tio ungdomar och hon tvivlar inte på att deras självförtroende ökar.

– Det stärker dem. Man har en idé och så får man kött på benen genom utbildning. Man får lov att testa och faktiskt se att det funkar, det är en enorm chans att få en sommar på sig att testa sina idéer, säger hon.

Camilla Ström är mycket nöjd med vad ungdomarna har presterat under fem veckor. Och i eftermiddag avslutas projektet med en gemensam samling på Bohusläns museum där ungdomarna får berätta om sina företag.

– Det roliga är att det är en väldigt mixad kompott. Några har fokuserat på fotografi och caféverksamheter, andra på trädgårdsarbete. Och många är fullt fokuserade på att fortsätta med sina verksamheter nu när det är slut, säger Camilla Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".