Anneli Eriksson: Foto:Annie Fallenius
Dalsland

Dags för kanotmaraton igen

På lördag är det dags för det nionde Dalsland kanot maraton+. Runt 700 deltagare ska paddla 55 km genom fyra sjöar för att slutligen gå i mål i centrala Bengtsfors.

– De startar i Baldersnäs på lördag morgon klockan åtta, över laxsjön, Svärdlång, Västra Silen och sedan Lelång ner till målet här mitt i Bengtsfors, berättar Stig Bertilsson, ordförande i Dalslandsturism som anordnar tävlingen. 

För eliten tar rundan runt fyra timmar, medan andra kan gå i mål vid åtta på kvällen. Hälften av de delagande kommer från Sverige, men det kommer också deltagande från både våra nära grannar och andra europeiska länder. Både vana paddlare och nybörjare deltar i tävlingen, som många Dalslandsbor tar sig ut för att beskåda.

Anneli Eriksson är ledare för ett kajakläger för ungdomar som pågår i veckan. Henne träffar P4 Västs reporter där deltagarna ska gå i mål på lördag, dit hon har paddlat i sin knallgröna kajak. Flera av ungdomarna som är med på lägret ska också vara med och paddla på lördag och de är väl förberedda.

– De äldsta ungdomarna har gjort en del långlopp. De var med förra året och tyckte att det var spännande, berättar Anneli Eriksson.

Hon berättar att charmen med paddling är att man kommer nära naturen och anstränger sig fysiskt samtidigt som det går fort.  

Hur ska vädret vara på lördag om du får bestämma?

– Det ska vara vara strålande sol och lite lagom med vind! Och det tror jag att det blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".