Kerstin Norén

Högskolan vill satsa på sjuksköterskor

Ska lösa bristen på sjuksköterskor
1:16 min

Högskolan väst ber regeringen om drygt trettio nya platser till deras sjuksköterskelinje. I dag är satsningen svår att göra med skolans nedskärningar och det generella tak som finns för hur många utbildningsplatser som finns på skolan i dag.

Nu hoppas rektor Kerstin Norén på nya platser, endast avsedda för sjuksköterskestudier.

– Vi har sagt att vi vill ha nya platser. Vi har ett sparbeting i övrigt, så det är svårt att ta resurser från andra linjer.

Innan har det talats om omfördelning mellan och inuti lärosäterna. Men nu har högskolan väst ansökt om drygt 30 nya platser som inte skall påverka den övriga skolans ekonomi.

Regeringen har enligt Kerstin Norén förstått omfattningen av bristen på sjuksköterskor och satt igång en undersökning där lärosäterna har fått ansöka om fler sjuksköterskeplatser som inte skall göra att man behöver skära ner på andra linjer. Men det finns ett krav på att det skall finnas nog med praktikplatser till alla studerande.

– Vi har haft ett samtal med kommunerna i området och med NÄL, och det ser positivt ut.

Förhoppningen är att när fler sjuksköterskor utbildas på högskolan väst blir det fler sjuksköterskor på NÄL, något som kan leda till en positiv trend som motverkar dagens sjuksköterskebrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".