Lastbil i hög fart. Foto:Fredrik Persson/Scanpix

Norska åkare protesterar mot svensk trafiklag

Även svenska åkare drabbas
1:17 min

Norska lastbilar är för stora för Sverige. Nu hotar norska yrkesförare och åkare med motåtgärder om svensk polis fortsätter bötfälla deras långtradare vid gränsen.

Enligt ny svensk rättspraxis får lastbilarna som korsar gränsen inte överstiga 40 ton i vikt och 18,75 meter i längd. Det gör det i princip olagligt för de flesta lastbilar som fraktar de för Norge så viktiga exportvarorna fisk och timmer att överskrida gränsen.

Nu har frågan nått regeringsnivå. Transportminister Marit Arnstad har kontaktat sin svenska motpart Catharina Elmsäter-Svärd och har tagit upp frågan med EU:s ambassadör i Norge i förhoppningen om en snar lösning.

Ronny Blidberg är aktiv inom åkeribranchen, och han ser att det här är ett problem även i Sverige och Europa.

– Det påverkar även svenska åkare eftersom vagnparken måste utökas, säger Ronny Blidberg.

Ronny Blidberg tror att det kommer behövas sätta in extra bilar för att hålla kundernas leveransplaner, bra för åkarna men fler lastbilar på vägarna. Och han är inte nöjd med en nya rättspraxisen.

– Jag tycker det är fel, i Norge kan man köra internationel trafik med 19 meters bilar med skjutbar stång mellan bil och släp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".