Åmål

Lindqvists sålda bok ger bokhandlare bekymmer

"Finns de som vill ha den korrekta boken"
1:39 min

Bokhandeln i Åmål sålde ett 50-tal exemplar av den nu stoppade Herman Lindqvists bok Mitt i allt i samband med bokdagarna i Dalsland.
– Det känns inte bra, säger Jürgen Picha chef för Åmåls bokandel, som nu undrar vad de ska göra.

Historikern Herman Lindqvist självbiografi Mitt i allt stoppades efter att journalisten och historikern Henrik Arnstad anklagade författaren för att i ett parti i boken peka ut den avlinde professor Karl-Gustaf Hildebrand som nazist, trots att han var antinazist.

Förlaget Albert Bonnier har nu beslutat att stoppa leveransen av boken och göra nödvändiga korrigeringar i texten.

Men flera exemplar har redan sålts i Åmål i samband med bokdagarna i Dalsland. Herrman Lindqvist hade då smygpremiär av självbiografin och signerade ett stort antal exemplar till besökarna.

Anita K Alexandersson , huvudansvarig för bokdagarna i Dalsland säger idag till P4 Väst att det var en stor ära att ha Herman Lindqvist som föreläsare, och att hon tycker det är tråkigt att det har uppstått fel i boken , men att dom signerade böckerna som sålts inte går att ta tillbaka.

Jürgen Picha på Åmåls bokhandel som  sålde boken "mitt i allt" i samband med bokdagarna säger att de nu måste ta kontakt med bokförlaget:

– Vi nåste få veta hur vi ska lösa det här. Jag kan tänka mig att det finns en del som vill ha den korrekta boken med rätt fakta i, säger Jürhen Picha.

Det här är andra gången som en bok av Herman Lindqvist dras tillbaka på grund av faktafel med anknytning till Karl Gustaf Hildebrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".